ZA 1.012 MANJE UMRLIH OVE NEGO PROŠLE GODINE

U Srbiji su za prva četiri meseca ove godine preminule 34.642 osobe, odnosno za 1.012 manje nego u istom periodu prošle godine. Ovo je pokazao objavljeni izveštaj Republičkog zavoda za statistiku. Uprkos epidemiji korone, broj mrtvih od januara do aprila ove godine manji je za 2,8 odsto. Kada se pogledaju meseci kada je proglašena epidemija i kada je doživela vrhunac, vidi se da je u martu ove godine bilo za 744 manje umrlih nego u istom mesecu lane, dok je u aprilu bilo za 369 više nego u isto vreme prošle godine.

 

„Jedan broj jeste umro od korone, ali ne veliki. U Srbiji, i kada nema epidemije korone, dnevno umre oko 280 ljudi, najviše od kardiovaskularnih bolesti i tumora, koji su u porastu“, kaže, za „Novosti„, mr Gordana Bjelobrk, načelnik Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

 

Broj umrlih se, inače, svake godine kreće između 101.000 i 104.000. Veći porast broja umrlih, prema rečima sagovornice lista „Novosti“, možemo očekivati od sledeće godine, kada i poslednje godište iz posleratne „bejbi bum“ generacije ulazi u treće doba, odnosno kategoriju preko 65 godina. Posle toga, broj umrlih će opet pasti, jer je sredinom pedesetih počeo da pada i broj živorođenih. Što se tiče najnovijih podataka za prva četiri meseca ove godine, Gordana Bjelobrk objašnjava da će oni do kraja godine biti ažurirani, jer i dalje nisu prijavljeni naši državljani umrli u inostranstvu. Njih rodbina obično prijavljuje kada dođe na odmor. Takođe, tek sledeće godine će se znati tačni podaci od čega je ko umro ove godine, kada ih Institut za javno zdravlje dostavi RZS. „Primećujemo da je ove godine bilo manje preminulih od sezonskog gripa“, kaže Gordana Bjelobrk. Verovatno je zato broj umrlih u februaru manji za 671 ove godine u odnosu na prošlu. Veliki porast smrtnosti upravo zbog sezonskog gripa imali smo 2015. i 2017. godine. U januaru pre pet godina umrlo je čak 13.385 ljudi, što je za 3.000 više nego inače, a čak 4.760 više nego ovog aprila, kada je bio vrhunac kovida 19.

 

Statistički podaci pokazuju i da je u periodu januar-april 2020. godine rođeno 218 beba manje nego u isto vreme prošle godine, odnosno 19.166 beba, tj. 1,1 odsto manje nego lane.