VUČIO OBIŠAO RADOVE NA „MORAVSKOM KORIDORU“

Prva deonica Moravskog koridora, od Pojata do Kruševca, trebalo bi da bude završena do septembra 2022. godine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska radova, da se nada da će izvođači radova uspeti još da skrate najavljene rokove i da će već sredinom sledeće godine biti završen prvi deo novog „digitalnog autoputa“.

„Ovo će biti veoma poseban put za nas, jedini potpuno digitalizovan. Veoma veliki broj ljudi živi u ovoj oblasti“, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, Moravski koridor biće prvi digitalni autoput u Srbiji i jedan od najvažnijih putnih pravaca, a gradi se za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas. „Strašno je važan prvi deo do Kruševca, da Kruševac spojimo sa Beogradom i Nišom i da Kraljevo spojimo sa Čačkom“, dodao je, uz napomenu da je regulacija reke najkomplikovanija i da smo ovde imali najveće poplave.

U kompaniji „Bechtel Enka“, koja je angažovana na izgradnji Moravskog koridora, počela je kolektivna imunizacija zaposlenih.U ovom američko turskom konzorcijumu trenutno radi 615 radnika, a u prvom krugu vakcinacije, Fajzerovu valcinu primilo je njih 102. Zbog epidemijske situacije izazvane pandemijom koronavirusa u ovom trenutku je najvažnije očuvati zdravlje zaposlenih, što je I razlog organizovanja kolektivne imunizacije kako bi se nastavio process rada – istakao je project menadžer „Bechtel Enka“ Vik Najson.

Moravski koridor trebalo bi za četiri godine da poveže Čačak i Pojate, odnosno Koridore 10 i 11 u dužini od 112,3 kilometara, ali i sve telekomunikacione uređaje duž autoputa. Tako će vozače snabdeti svim informacijama značajnim za bezbednost na putu, koje će stizati iz upravljačkog centra za kontrolu saobraćaja, a duž celog autoputa imaće na raspolaganju i besplatan internet. Prateći LED ekrane duž autoputa ili digitalne radio uređaje u kolima, vozači će tačno znati da li ima vremenskih neprilika, zastoja, bačenih predmeta, sudara vozila na autoputu.