Skip to content

VEST O NASELJAVANJU MIGRANATA – NEISTINA!!

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je danas da je informacija o navodno„naseljavanju“ migranata u Srbiji potpuna neistina sa ciljem da se javnost uplaši, a javno mnjenje okrene protiv migranata, koji se od uvođenja vanrednog stanja nalaze izolovani u prihvatnim i centrima za azil.

 

Povodom učestalih tvrdnji na društvenim mrežama i portalima da se migranti, navodno, pod okriljem noći dovode i, kako se navodi, „naseljavaju“ u Srbiji, Komesarijat upozorava javnost na to da se na mreže postavljaju stari snimci smeštaja migranata u centre sa tvrdnjom da se to dešava danas, ili snimci migranata iz Grčke sa potpisom „Novi državljani Srbije“.

 

d trenutka uvođenja vanrednog stanja – 15. marta, svi migranti koji su se zatekli na teritoriji Srbije, a nisu se nalazili u sistemu, odnosno u našim centrima, već u pograničnim delovima zemlje sa namerom da pređu granicu, kao i oni koji su u tom trenutku pokušavali da uđu u Srbiju, smešteni su u centre koje od tada obezbeđuje Vojska Srbije. Zbog ulaska tih migranata u sistem, njihov broj u centrima je povećan i na današnji dan iznosi 8.703.

 

U ovom trenutku, za zaposlene u Komesarijatu, koji su na terenu 24 časa dnevno sedam dana u nedelji, najveći je izazov sprečiti pojavu koronavirusa među migrantskom populacijom i zbog toga su uvedena stroga pravila, što znači da su migranti praktično u potpunom karantinu.

 

Od uvođenja vanrednog stanja novi ulasci u centre su zabranjeni, i svaki pokušaj ulaska nekog novog odmah se prijavljuje nadležnima i sprovode se stroge mere izolacije. U sprovođenju svih mera u borbi protiv koronavirusa učestvuju i pomažu i sami migranti. Komesarijat za izbeglice i migracije poziva nadležne da sankcionišu širenje lažnih vesti jer takvo neodgovorno ponašanje ugrožava bezbednost svih nas, a to je poslednje što nam je u ovom trenutku potrebno.

Copyright © 2024. Jefimija TV, Kruševac. Sva prava zadržana.   |   Izrada sajta i hosting: Hosting-Srbija