VAKCINISANIH U SRBIJI PROTIV MALIH BOGINJA JE SAMO 75 ODSTO

Tokom 2020. i 2021. godine broj vakcinisanih protiv malih boginja pao je na 75 odsto, a lekari nisu uspeli da spreče epidemiju malih boginja u Podunavskom okrugu, uprkos raznim aktivnostima da se taj broj smanji. Iz tog razloga je neophodno vratiti poverenje u nauku i ubediti ljude u istinu. Morbile, odnosno male boginje mogu uzorokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod dece, a podaci ukazuju da kod određenog broja zaraženih ostavlja trajne posledice po zdravlje, a nažalost ima i smrtnih ishoda.

Vakcinu protiv sezonskog gripa godišnje primi oko 400.000 građana i lekari teže da se i taj broj poveća, naročito kod starijih i ugroženih osoba. Kao najčešća bolesti u populaciji navode se respirativne infekcije prouzrokovane gripom i virusnim respiratornim infekcijama od kojih svaka osoba barem jednom godišnje oboli, ali su posebno opasne za osetljive građane. Rak pluća je bolest od koje se najviše umire u Srbiji, a za onkološke pacijente najbitnije da se vakcinišu protiv pneumokoka i gripa.

U Srbiji postoji problem sa prekomernom i preventivnom upotrebom antibiotika koji se koristi kod zubobolje i upale grla, što može da izazove rezistenciju kada pacijentima antibiotik bude bio stvarno potreban. U tom slučaju uloga farmaceuta od velike važnosti jer bez recepta građani ne bi smeli da uzmaju te lekove. Zaključak je da su opšte dezinformacije uzele maha i doktorima se ne veruje, a dodaje se i da su najčešće „bitke“ sa roditeljima oko MMR vakcine, što kod dece može da izazove velike štete.