VAKCINACIJA DECE (12+) PREPORUČENA, ODLUKA SE ČEKA

Agencija za lekove dala je dozvolu za upotrebu „Fajzer-Biontekove“ vakcine za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina. Za njeno korišćenje potrebna je i dozvola Instituta „Batut“. Imunizacija dece u Srbiji trenutno na razmatranju.

Prema preporuci proizvođača „Fajzer-biontek“ vakcine, preko „Evropske agencije za lekove i „Američke uprave za hranu i lekove“, doneta je preporuka da deca od 12 do 15 godina mogu da se vakcinišu. Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“ izjavila je, gostujući na nacionalnom servisu, da je Agencija za lekove usvojila na zahtev samog proizvođača vakcine preporuke o imunizaciji dece u tom uzrastu. Sastanak Nacionalne komisije za imunizaciju na kome će se razmotriti svi aspekti imunizacije uz podršku svih stručnih tela je zakazan I čeka se odluka..

I dok čekamo defitivnu odluku da li će i deca starije školske populacije biti vakcinisana protiv Covid19 virusa, njih u narednom periodu očekuju ekskurzije, nastava u prirodi i za najstarije osnovce i srednjoškolce proslave maturskih večeri, s obzirom da je republički Krizni štab, na svom zasedanju u ponedeljak, odlučio da relaksira protivepidemijske mere. Prema tim odlukama, proslava mature se može organizovati, ukoliko broj prisutnih ne prelazi 500. Takođe je preporučeno i da se relaksira izvođenje rekreativne nastave i ekskurzija, uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadležnih institucija.

Ekskurzije za učenike četvrte godine srednje škole ove, kao i prethodne godine, moćiće da se realizuju samo u Srbiji, ne u inostranstvu. U zgusnutom rasporedu ekskurzija i proslave maturske večeri učenike završnih razreda osnovne i srednjih škola i gimnazija očekuje i upis na nastavak školovanja. Prijemni ispiti za fakultete održavaju se u periodu od 28. juna do prve nedelje jula, a završni ili prijemni ispit za srednje škole najstarije osnovce očekuje 23., 24. i 25. juna.