UPIS PRVIH 105 STUDENATA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Nišu sa sedištem u Kruševcu dobio je dozvolu za rad od Vlade Republike Srbije, a prema rečima dekana ovog fakulteta profesora dr Ivana Filipovića odmah će biti raspisan i konkurs za upis prve generacije studenata na ovom fakultetu koji će biti objavljen u dnevnim novinama. Potpisom ministra prosvete Mladena Šarčevića, kruševački Poljoprivredni fakultet zvanično je dobio dozvolu za rad, a pratećim dokumentom i pravo da upiše 105 studenata na tri studijske grupe.

 

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu koji se nalazi u sastavu Univerziteta u Nišu upisaće, odlukom Vlade Republike Srbije 75 bruciša na budžetu i 30 samofinansirajućih studenata. Ponuđena su im tri smera, ratarstvo i povrtarstvo, stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Broj budžetskih studenata na svakom smeru je po 25, a samofinansirajućih po 10. Školarina za samofinansirajuće studente biće 60.000 dinara.

 

„Studenti koji upisuju prvu godinu studija polažu prijemni ispit iz biologije ili hemije, po izboru, i test opšte informisanosti“, dodaje Filipović. „Kako bi smo im olakšali polaganje prijemnog ispita u očekivanju dozvole za rad organizovali smo za zainteresovane kandidate i besplatnu pripremnu nastavu“.

 

U prvu godinu osnovnih akademskih studija može upisati lice kooje ima završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. Prilikom upisa, kandidat može imati najviše 100 poena, na osnovu uspeha iz srednje škole i prijemnom ispitu.

 

“Zajednički cilj svih aktera koji učetsvuju u otvaranju novog, Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, je obrazovanje visokostručnih kadrova potrebnih za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji južne i jugoistočne Srbije kroz sticanje akademskih zvanja i veština”, kažu na Univerzitetu u Nišu.

 

Grad Kruševac je za otvaranje novog fakulteta obezbedio prostor i opremu za rad. U zgradi u kojoj će se nalaziti Poljoprivredni fakultet uređeni su amfiteatri, učionice, laboratorije i druge prostorije za izvođenje nastave.Budućim studentima na raspolaganju će biti i solidno opremljena biblioteka, čiji će se bibliotekarski fond stalno uvećavati i osavremenjivati, kao i čitaonica. U skladu sa potrebama obrazovnog procesa biće obezbeđeni i svi ostali neophodni uslovi.

 

“Uloga Univerziteta u Nišu je u ovoj fazi otvaranja novog fakulteta veoma značajna, a to je priprema nastavnih planova i programa i potrebnih profila nastavnika, kao i dokumentacije potrebne za početnu akreditaciju. Univerzitet se prihvatio obaveze da pruži stručnu pomoć pri izboru i studijskih programa. Predviđene su osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine kao i master studije u trajanju od godinu dana“, naglašavaju na Univerzitetu u Nišu.

 

Koliko je značajno osnivanje novog fakulteta u sastavu Univerziteta u Nišu, govori i činjenica da je poslednji novoosnovani fakultet bio Fakultet umetnosti koji je osnovan pre deceniju i po, odnosno 2002.godine, a sa radom je počeo godinu dana kasnije.

 

Inače, otvaranjem Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, ovaj grad dobija prvi državni fakultet, a Univerzitet u Nišu širi teritoriju svog delovanja na još jedan okrug, Rasinski, gde do sada nije bio prisutan.

 

Izvor: niskevesti.rs