UNOŠENJE BADNJAKA DANAS JE OBAVLJENO U ZGRADI GRADSKE UPRAVE, POLICIJSKE UPRAVE I DRUGIM INSTITUCIJAMA

Godinama u našem narodu postoji tradicija na Badnji dan koja se ne prekida, te su oni koji drže do običaja jutros, pre nego što je sunce izašlo, posekli badnjak.

Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Božić. On predstavlja poslednji i najstroži dan božićnog posta, a ujedno predstavlja i veliku sreću jer je to dan pre Hristovog rođenja.

Badnji dan je ime dobio po Badnjaku, hrastovom drvetu, koje se na taj dan seče i pali. Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, u nekim krajevima jelovo ili borovo, koje se na Badnjidan ujutro rano seče i donosi pred kuću. Uveče, uoči Božića, badnjak se preseca i zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću.

Unošenje Badnjaka obavljeno u Gradskoj upravi Kruševac. Badnjak u gradsku kuću unela je predsednica privremenog organa Jasmina Palurović.

Unošenje Badnjaka obavljeno je I u drugim ustanova I preduzećima a Badnjak u prostorije  Policijske uprave Kruševac uneo je načelnik Ivan Milenković.

 

Turistička organizacija grada Kruševca, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa kruševačkog gospodina Davida sutra na Božić u 9,30 u Sabornom hramu Sveti Đorđe u Kruševcuna, organizuje manifestaciju „Lomljenje Božićne česnice“.