U TOKU JE SNIMANJE FILMA INSPIRISANOG TIJANOM JURIĆ

Američka produkcijska kuća počela je snimanje filma u čast devojčice Tijane Jurić, koja je ubijena pre četiri godine u vojvođanskom selu Bajmok. Film se zove „48 sati i jedan minut“. Igor, otac Tijane Jurić, kaže da se film ne bavi samim slučajem Tijaninog ubistva, već da je topriča o otmicama dece“.

 

“To je vrlo razumna tema i drago mi je što se neko bavi time i na ovaj način. Film se ne bavi Tijaninim slučajem, ali je u njenu čast” rekao je Igor Jurić i dodao: Kontaktirala me je devojka srpskog porekla iz Los Anđelesa. U filmu glumi i dosta naših poznatih glumaca. Mislim da će biti zaista dobar, bio sam nekoliko puta na snimanju. Igor Jurić, koji je i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, kaže da je predložio da premijera filma bude 25. maja 2019. godine, kada je Međunarodni dan nestale dece.

 

Tijana Jurić, devojčica iz Subotice, oteta je i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine. Ubica Dragan Đurić, mesar iz Surčina, uhapšen je vrlo brzo, a u junu 2015. godine je osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, zauvek će ostati pitanje šta bi se dogodilo da je policija reagovala odmah po njenom nestanku i krenula u potragu za tada petnaestogodišnjom bezbrižnom devojčicom, čiji je nestanak u subotu, 26. jula 2014. trideset i dva minuta posle ponoći u, ironije li, mirnom vojvođanskom selu Bajmok, dvadeset kilometara od Subotice, registrovan odmah.

 

Šta bi bilo da se nije čekala nepotrebna zakonska procedura od 48 sati od nestanka, iako su svi ostali, osim nadležnih, znali da je taj nestanak zlokoban. Godinu dana nakon ove tragedije, zakon je na inicijativu fondacije „Tijana Jurić“ promenjen. Tijanin zakon je usvojen u julu 2015. godine. Izmenom zakona je utvrđeno da će potragu za nestalim licima policija počinjati bez odlaganja odmah po prijavi nestanka. Upravo zbog te izmene, mnogi životi su poslednjih nekoliko godina spaseni.

 

Reditelj Makl Tajer je u Beogradu i snima film „48 sati i jedan minut“. Odlučeno je da se ovaj film snima u Srbiji, a ovu mučnu porodičnu dramu trebalo je da oživi briljantan glumački par koji je već zajedno igrao u filmu „Klopka“ Nataša Ninković i Nebojša Glogovac. On je trebalo da glumi oca male Tijane. Glogovčev prerani odlazak onemogućio je da ga ponovo gledamo u priču u kojoj se bori za porodicu.

 

Za ulogu oca bili smo na kastingu Glogi i ja. On je dobio tu ulogu, a ja drugu. Kada je Glogovac preminuo, reditelj me je zamolio da uskočim, a moju ulogu je preuzeo Goran Jevtić. Velika mi je čast što je baš meni pripala uloga namenjena sjajnom kolegi. Ostalo je još par snimanja, nakon čega se nosi u Ameriku na postprodukciju“, kaže Marko Živić.