U ŠKOLAMA JE POČEO DA SE PRIMENJUJE PRAVILNIK ZA PREVENCIJU I SPREČAVANJE NASILJA

U školama u Srbiji je od danas na snazi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja. Predviđeno je formiranje timova za krizne situacije i suspenzija nasilnih učenika. Vladanje će uticati na prosek od drugog razreda osnovne škole, a roditelji će moći da ocenjuju nastavnike. Novi pravilnik prosvetni radnici dočekuju sa negodovanjem i sumnjom. Nasilje u školi, ubistvo, dojava o bombi, poplave, požari. To su, između ostalog, krizne situacije nabrojane u pravilniku o postupanju škola u takvim okolnostima. Šta uraditi i kako o tome obavestiti javnost, definisano je korak po korak.

„Nastavnici i uposleni imaju tačno određene obaveze. Formiraju se timovi za krizne situacije, tim za nasilje, zavisi o čemu se radi. U tom timu rukovodilac je onaj koji je najodgovorniji za organizaciju rada i u specijalnim i specifičnim situacijama, ne samo u uobičajenim. To je direktor, stručni saradnici, razredne starešine, imaju svoje mesto u tom timu“, objasnila je Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. Jedan tim više, za resornu ministarku je opravdan, za prosvetare – još jedan u nizu. Ukazuju da novi pravilnici i uputstva dodatno opterećuju nastavnike i škole, koje hronično pate od manjka kadrova.

Osim novog pravilnika, doneta su i podzakonska akta koja prate u novembru izmenjeni Zakon o obrazovanju. Uz uvođenje suspenzije za učenike koji počine nasilje, promene i u ocenjivanju vladanja. Umesto od petog razreda, od sada će u prosek ulaziti od drugog. „Opet je tendencija, ne da ta ocena žigoše dete, da ga ružno obeleži za žitav život. Da se kaže da je još u osnovnoj školi… nego da ta jedinica iz vladanja opet bude alarm za roditelja, nastavnika, odeljenskog starešinu, za njegove drugare“, ističe Đukić Dejanovićeva.

Novina je i to što će roditelji moći da ocenjuju nastavnike. Ako bar polovina roditelja oceni da predavač krši propise, prigovor ide na ocenu direktoru, a nastavnika ne čeka kazna, već edukacija i mentorski rad. To je još jedan udar na profesiju, ocenjuju nastavnici.

Izvor: rts.rs