U PEPELJUŠI – POMOR RIBE, POSLEDICE OGROMNE

U reci Pepeljuši koja nastaje u aleksandrovačkoj Župi od Dreničke i Male reke i prolazi kroz osam sela do ulivanja u Zapadnu Moravu, u prethodna tri dana došlo je do uginuća ribe. Jedan od uzroka delimičnog uginuća ribe u reci Pepeljuši je nizak vodostaj. Po boji reke u Velikoj Vrbnici, očigledno, da je došlo i do zagađenja.

 

Od samog mesta Novaci, očigledno da je narušen biodiverzitet, da je narušena delimično ili potpuno flora i fauna, tako da u svakom slučaju štete su nesagledive„, ističe načelnik inspekcijskih službi opštine Trstenik Negovan Ivanović. „Reka je zagađena, crna, nikakva, bašte zalivamo ovom vodom. To je sramota za selo“, kaže Dragica Matić iz Velike Ribnice.

 

“ Uzeli smo uzorke vode. Videćemo da li samo ovde ili još na nekom mestu i za desetak dana imaćemo analizu uzoraka, zavisno od analize videćemo šta ćemo dalje .“ – kaže dr Vesna Marić. specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Kruševac.

 

“ Preduzećemo sve mere da se utvrdi ko je potencijalni zagađivač, da bi se smanjio dotok materije u samu reku, da bi se utvrdilo ko je to uradio. U saradnji sa republičkim organima a dugoročno preko nadležnih institucija moramo da sa lokalnim samoupravama Brusa i Aleksandrovca izgradimo uređaje za prečišćavanje otpadnih voda“, kaže Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za odbranu i vanredne situacije grada Kruševca.

 

Izvor: rts.rs