U KRUŠEVCU OBELEŽEN SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Povodom prvog marta, Svetskog dana civilne zaštitite, u Rasinskom okrugu održana je sednica štaba za vanredne situacije.

Odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite od 1990. godine, 1. mart se obeležava kao Svetski dan civilne zaštite.

Civilna zaštita je organizovan sistem čija je osnovna delatnost zaštita, spasavanje i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih većih opasnosti koje mogu ugroziti stanovništvo, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu u miru i vanrednom i ratnom stanju. Civilnu zaštitu čine lična i uzajamna zaštita, mere, poverenici, zamenici poverenika i jedinice. Specijalizovane jedinice obrazuje Sektor za vanredne situacije za teritoriju Srbije, odnosno područja upravnih okruga. Predstavljaju snage ojačanja vetrogasno-spasilačkim jedinicama i drugim organizovanim snagama koje učestvuju u zaštiti i spasavanju. Sektor za vanredne situacije je do sada formirao oko 200 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje koje su spremne za delovanje u slučaju vanrednog događaja.