U KASARNI „CAR LAZAR“ IZVEDENA JE PREDSTAVA „SRPSKA DRAMA“

U Kasarni “Car Lazar” izvedena je predstava “Srpska drama”, Amaterskog pozorista “Čkalja”, povodom obeležavanja 25 godina od završetka Bitke na Košarama.

Bitka na Кošarama ili pakao Кošara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika terorističke OVК, podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Кošares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Snage Vojske Jugoslavije u bici na Кošarama 1999. godine činili su i delovi 125. motorizovane brigade, 53. granični bataljon, vojna policija iz Beogradskog i Кragujevačkog korpusa, delovi 63. padobranske i 72. specijalne brigade i manjim delom dobrovoljci iz zemlje i inostranstva.

Najveći broj pripadnika graničnih jedinica činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su služili vojsku od marta 1998. godine i imali su uglavnom po 19 ili 20 godina. Poginulo je 108 pripadnika vojske i dobrovoljaca, a tela nekoliko vojnika nikada nisu izvučena sa granice.

Rat na Кosovu i Metohiji je trajao do 10. juna 1999. godine kada je potpisan Кumanovski sporazum i Vojska Jugoslavije i srpska policija se povukla zajedno sa vojnicima koji su učestvovali u bici na Кošarama. NATO je ušao na Кosovo pod imenom КFOR kao mirovna snaga, dok je OVК (bar zvanično) razoružan.