TRADICIONALNO, NAJČEŠĆI FALSIFIKAT SU 1000 RSD

Za prvih šest meseci ove godine otkriveno je tri puta više falsifikovanog stranog novca u odnosu na isti period lane. Kako je u petak objavila Narodna banka Srbije, za prvih šest mesecii ove godine, otkriveno je 1.015 komada lažnih stranih novčanica. Od januara do kraja juna prošle godine, otkriven je svega 321 strani falsifikat.

 

“U posmatranom periodu, otkriveno je 880 komada falsifikovanih novčanica evra, što je tri puta više nego u istom periodu prethodne godine, kada je evidentirano 289 komada tih novčanica”, ističu u NBS. Istovremeno, otkrivene su i 103 lažne novčanice dolara. To je čak 4,9 puta više nego u istom periodu 2018, kada je evidentiran 21 komad tih novčanica. “Evidentiran je gotovo isključivo falsifikat apoena od 100 dolara”, ukazuju u NBS.

 

Kada je reč o domaćoj valuti, “štampa” se manje lažnih dinara, ali u većoj vrednosti. Za šest meseci otkrivena su 1.924 komada lažnih dinara, što je 5,9 odsto manje nego lane u istom periodu. Međutim, zbog udela novčanica veće vrednosti, nominalni iznos je povećan za 12,2 odsto (2,37 miliona dinara u ovoj, u odnosu na 2,1 milion dinara u prošloj godini, za prvih šest meseci). Već “tradicionalno”, najviše se falsifikuje novčanica od hiljadu dinara. Tako su od januara do kraja juna u Srbiji otkrivene ukupno 943 lažne hiljadarke, ali i 578 lažnih novčanica od 2.000 dinara i 16 od 5.000 dinara.

 

Iako već gotovo dve decenije nije platežno sredstvo, nemačka marka i dalje se kotira na kursnim listama, jer se koristi za potrebe knjiženja i raznih obračuna. U Srbiji marke za dinare otkupljuju dve banke. Marku nisu zaboravili ni falsifikatori, pa je za prvih šest meseci u Srbiji zaplenjeno 27 komada lažnih nemačkih novčanica.

 

Izvor: novosti.rs