TOKOM POJAČANE KONTROLE AUTOBUSA OTKRIVEN 3.591 PREKRŠAJ

Tokom prošlonedeljne akcije pojačane kontrole autobusa, koja je bila usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa kojima se vrši organizovani prevoz putnika u unutrašnjem i međunarodnom prevozu, saobraćajna policija kontrolisala je 4.189 autobusa, a otkriven je ukupno 3.591 prekršaj, navodi MUP u saopštenju.

Najveći broj prekršaja, navodi se u saopštenju, ukupno 1.493, odnosio se na prekoračenje vremena upravljanja i odmora vozača, kao i druge nepravilnosti sa tahografom, dok je zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije sankcionisano 636 vozača. Pored toga, 45 vozača autobusa sankcionisano je zbog prekoračenja brzine, a 381 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Tokom trajanja akcije, saobraćajna policija otkrila je više slučajeva drastičnog kršenja propisa od strane vozača autobusa. Saobraćajna policija je 18. jula u Loznici kontrolisala autobus turskog prevoznika koji je prevozio oko 30 putnika na relaciji Istanbul – Sarajevo i tom prilikom otkrila 15 prekršaja vozača i 12 prekršaja pravnog lica – prevoznika, za koje su sačinjeni prekršajni nalozi, a ukupan iznos novčanih kazni bio je 1.470.000 dinara. Vozač autobusa isključen je iz saobraćaja, a prevoznik je po putnike poslao drugog vozača. Pored toga, saobraćajna policija je 19. jula ove godine kod Dimitrovgrada kontrolisala autobus turskog prevoznika koji je prevozio 47 putnika na relaciji Budimpešta – Istanbul. Kontrolom je otkriveno 18 prekršaja vozača i 17 prekršaja pravnog lica – prevoznika, sačinjeni su prekršajni nalozi, a ukupan iznos novčanih kazni bio je 2.590.000 dinara. Vozač autobusa isključen je iz saobraćaja, a s obzirom da se radilo o višečlanoj posadi, nakon plaćanja novčanih kazni, drugi vozač nastavio je sa prevozom putnika.

Tokom trajanja akcije, nije se dogodila nijedna teža saobraćajna nezgoda sa učešćem autobusa.