TAKTIČKI KURS CIVILNO-VOJNE SARADNJE

U organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Vojske Srbije, u Kruševcu se realizuje taktički kurs civilno – vojne saradnje za oficire Vojske Srbije. Tim povodom, u Gradskoj upravi je održano predavanje za instruktore i polaznike kursa, a goste je pozdravila gradonačelnik Jasmina Palurović. Prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Knežević i načelnik Gradske uprave Ivan Anđelić. Poželevši im dobrodošlicu, Gradonačelnica je podsetila da je carski grad Kruševac ove godine u znaku proslave velikog jubileja – 650 godina od osnivanja Grada. Govoreći o temi ona je istakla:

„Pored zakonske obaveze da sarađuje sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, Grad Kruševac kontinuirano radi na proširenju i jačanju civilno – vojne saradnje, koja je posebno vidljiva na relaciji sa Garnizonom Kruševac. Ovakva koordinacija posebno se pokazala značajnom u vreme pandemije korone, kada su realizovane mnoge zajedničke akcije humanitarnog karaktera. Osim toga, Vojska Srbije je činilac na koga uvek može da se računa u vreme elementarnih nepogoda, održavanja svečanosti i manifestacija i drugih događaja koji zahtevaju podršku za civilno stanovništvo.“

U ime prisutnih, na gostoprimstvu se zahvalio potpukovnik Živko Božić. On je podsetio da se sa konceptom civilno – vojne saradnje otpočelo još 2006., sa tendencijom stalnog unapređenja i razvoja, a okosnicu saradnje sa civilnim sektorom čine upravo jedinice lokalne samouprave. Nakon izlaganja potpukovnika Božića, prezentaciju o organizacionoj strukturi Grada i Gradske uprave održao je načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Dušan Todorović. U drugom segmentu radnog dela, odnosno prezentaciji, bilo je reči o strukturi i radu Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije i Gradskog štaba za vanredne situacije kroz aspekt civilno – vojne saradnje.

Inače, tokom dvonedeljne obuke polaznici se teorijski i praktično osposobljavaju za izvršavanje zadataka na različitim pozicijama u jedinici za civilno – vojnu saradnju i na komandirskim dužnostima u multinacionalnim operacijama.