SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE OBELEŽEN U CRVENOM KRSTU KRUŠEVAC

Svetski dan borbe protiv side se obeležava 1. decembra. Osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vreme i odmah započne lečenje. Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Povodom Svetskog dana borbe protiv side u kruševačkom Crvenom krstu je danas organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Podaci registra za HIV/AIDS pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba u našoj zemlji registruje u Beogradu. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje. Procenjuje se da oko 500 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato se toliko ističe značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno. Povodom Svetskog dana borbe protiv side u kruševačkom Crvenom krstu je danas organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Današnja akcija Crvenog krsta Kruševac spada u redovne akcije, svakog prvog i trećeg četvrtka u mesecu. U ovoj godini organizovano je oko 50 ovakvih, nekoliko terenskih, kao I dve velike akcije, Vidovdanska akcija i akcija povodom obeležavanja 14. oktobra, dana oslobođenja grada. Rezerve krvi uvek moraju da postoje za hitne slučajeve, saobraćajne nesreće, porodilje, trudnice, osobe koje boluju od maligniteta i primaju krv kao terapiju i “zato je važno da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv“, ukazuju lekari. Kruševački Crveni krst, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Niš, poznat je u Srbiji po najbrojnijim akcijama koje organizuje kako bi maksimalno odgovorili na potrebe pacijenata, ne samo na našem području.