4. FEBRUAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda od raka kod naših žena.

 

Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbr protiv raka. U našoj zemlji je od prošle godine započeta trogodišnja kampanja pod sloganom “Mi možemo, ja mogu“ kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog tereta rakom.

 

Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak. Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

 

Ovim povodom Zavod za javno zdravlje Kruševac poziva sve sugrađanke i sugrađane da se odazovu pozivima na preventivne preglede kako bi se rak dojke, rak materice i rak debelog creva sprečio ili otkrio u najranijem stadijumu.