STAROZAVETNI PROROK SVETI ILIJA GROMOVNIK

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“.

Prorok, čudotvorac i revnosni čuvar vere Božje, sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin. Već na rođenju, anđeli Božji pokazali su predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogomdane sile ognjene. Velikim čudesima Ilija dokaza silu i vlast Božju. Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. On će, prema predanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog, pa će se pred kraj sveta opet javiti, da suzbije silu Antihristovu.

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Veruje se da Sveti Ilija odlučuje gde će biti suša, a gde će padati kiša. Zbog toga se smatra da na Svetog Iliju ne treba raditi u polju, niti ulaziti u vinograde kako se ne bi navukao gnev svetitelja. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“. Po predanju, na praznik Svetog Ilije pre podne je leto, a posle podne jesen. Nakon ovog dana se, prema verovanju, više ne treba kupati u rekama.

Veruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Nekada je bio običaj da majke mažu decu medom da bi cele godine bila zdrava. Narod veruje da je med koji se izvadi na Ilindan lekovit. Takođe, mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Slavi se i kao krsna slava.

Tradicionalni vašar u Kruševcu, organizovan je povodom slave Svetog Ilije, jednog od najvećih proroka u hrišćanstvu. Tezge sa garderobom, liciderskim srcima, knjigama, proizvodima iz domaće radinosti, grnčararije i nameštaja samo su deo asortimana koji su kupci danas bili u prilici da pazare. Atmosfera na vašaru bila je dobra, a lep i sunčan dan izmamio je Kruševljane da prošetaju Aerodromskom ulicom.

Vašar na Svetog Iliju treći je u nizu, od ukupno četiri vašara u Kruševcu. On je, što se tiče prodavaca nešto slabije ponude, jer se u neposrednoj okolini održava još nekoliko vašara istog dana. Ipak, bilo je i onih koji su došli iz različitih gradova Srbije kako bi predstavili svoj bogat asortiman.

Aerodromska ulica u Kruševcu za saobraćaj će biti zatvorena do 05 sati 03. avgusta.