Skip to content

SRBIJA: 6890 INFICIRANIH, 130 PREMINULIH, 977 IZLEČENIH

Republici Srbiji je do 15 časova 21. aprila 2020. godine registrovano ukupno 6.890 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.543 osoba od kojih je 260 pozitivno.

 

Hospitalizovano je 3.660 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 101 pacijent. U Republici Srbiji testirano je ukupno 45.355 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

U poslednja 24 časa preminulo je 5 osoba, dve osobe muškog i tri osobe ženskog pola. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 130.

 

Ukupan broj izlečenih građana je 977.

 

Zahvaljujući trenutnoj epidemiološkoj slici i podacima od prethodnih nekoliko dana, moguće je, kažu stručnjaci, ublažiti neke mere zaštite od virusa. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je popuštanje mera racionalna odluka, koja ne uključuje masovnije okupljanje.  „Mi moramo pokrenuti život „, rekao je doktor Kon i dodao da je policijski čas naglo osvestio ljude da moramo poštovati mere.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je lek hlorokin mora da bude u apotekama za pacijente koji ga koriste u terapiji reumatoidnog artritisa. Lončar je rekao da je dao nalog da leka mora biti u apotekama najkasnije danas ili sutra.

 

Govoreći o problemima samohranih roditelja koji počinju da rade, jer nema ko da im čuva decu, dr Predrag Kon je rekao da, kao i kod pandemije svinjskog gripa, “moraće da vrtići počnu da rade bar za te situacije”. “Još nije odlučivano, ali na taj način će da se razreši, jer ne mogu deca da idu kod bake i deke”, rekao je Kon.

 

Podsećamo, rast broja izlečenih od kovida 19,  kao i pad prijema novih pacijenata, razlog je za ublažavanje mera, odnosno ubuduće zabrana kretanja će biti na snazi od 18 časova, penzioneri će moći u šetnju u trajanju od 30 minuta tokom policijskog časa, dok će početi sa radom i pijace na otvorenom i zanatske radnje, kao i građevinci.

Copyright © 2024. Jefimija TV, Kruševac. Sva prava zadržana.   |   Izrada sajta i hosting: Hosting-Srbija