SPEKTAKLI NA NEBU TOKOM 2019. GODINE

Ove godine očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Meseca. Nažalost, pomračenja Sunca neće biti vidljiva iz naših krajeva. Prvi spektakl na nebu očekuje nas već 6. januara kada će se desiti delomično pomračenje Sunca, a naredna dva su potpuna, i to 2. jula i 26. decembra.

 

U pomračenjima 6. januara i 26. decembra će moći uživati stanovnici Azije, dok je 2. jula spektakularan prizor zagarantovan stanovnicima Južne Amerike.Ali u Evropi će zato moći da se posmatraju oba pomračenja Meseca. Već 21. januara, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, više od sat vremena moći ćemo da uživamo u pomračenju. Zanimljivo, istovremeno će naš satelit biti „Supermesec“.

 

„Supermesec“ je pojava kada je Zemljin satelit na jednoj od najmanjih udaljenosti od naše planete, te izgleda veći i sjajniji nego inače. Kada je Mesec u najbližoj tački u odnosu na Zemlju, prečnik njegovog diska posmatranog sa Zemlje je čak 14 odsto veći nego kad je u najudaljenijoj tački.Stoga ćemo tog 21. januara imati priliku posmatrati „krvavi Supermesec“, što je zaista spektakularna pojava.Delimično pomračenje Meseca biće 16. jula, kada će u senci biti dve trećine Mesečevog diska. Takođe, bićemo privilegovani da 11. novembra možemo da vidimo pojavu koja se dešava samo 13 puta u 100 godina, a to je prolazak Merkura tačno ispred Sunca.

 

Što se tiče meteorskih kiša, njih ćemo moći da posmatramo u ustaljenim terminima. Kvadrantidi su 4. januara, Eta akvaridi odnosno ostaci Helijeve komete 6. maja, Orionidi 21. oktobra, Andromedidi 3. decembra, Ursidi 22. decembra.