SPC I VERNICI PRAZNUJU TOMINDAN

Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.

Danas je Tomindan, dan posvećen Svetom Tomi, jednom od dvanaestorice apostola. Proslavio se mnogim čudesima. Širio je hrišćanstvo u Palestini, Persiji i Indiji. Pre nego što je postradao za veru, mnoge je preobratio u hrišćanstvo, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Mošti su mu u četvrtom veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad. Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu. Bio je vešt drvodelja, pa ga kao esnafsku slavu, proslavljaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari. U nekim krajevima veruje se da štiti od vukova. Apostola Tomu narod zove nevernim, jer nije poverovao u vaskrsnuće Gospoda.

Po narodnom verovanju danas se nikud ne ide i postoji izreka “Sveti Toma, sedi doma”. Dok se u nedelju po Vaskrsu slavi događaj vezan za “neverovanje” Tomino, današnji dan posvećen je samom apostolu.