SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET: POSKUPLJENJA UTIČU NA STANDARD

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta nisu na sednici dali pozitivno mišljenje o nacrtu Zakona o radnim praksama, ali su se, kako je izjavio predsedavajući Saveta Miloš Nenezić dogovorili oko brojnih drugih inicijativa socijalnih partnera, među kojima je i ona o smanjenju akciza na evro-dizel za komercijalnu transportnu privredu, o čemu tek treba da se izjasni Ministarstvo finansija.

Nenezić je rekao da je prihvaćena inicijativa Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda, reformu obrazovanja. „Razgovarali smo i o minimalnoj ceni rada u situaciji kada poskupljuju mnogi proizvodi što utiče na standard građana i poslovanje privrede“, rekao je on i dodao: Nenezić je rekao i da je podržana inicijativa pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta za izmenu propisa za poboljšanje položaja majki preduzetnica.

Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije je naveo da je razmatrana inicijativa iz Pirota, koja se odnosi na to da li se minimalna cena rada može utvrđivati dva puta godišnje. Ukazao je da će, budući da će izbori biti u aprilu i skupština biti raspuštena, ove teme ostati za novu vladu.

Čedanka Andrić iz UGS Nezavisnost je istakla da je inicijativom sindikata prosvete Saveza samostalnih sindikata i UGS-a Nezavisnost o poboljšanju položaja zaposlenih u prosveti.

Ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je prisustvovala sednici Saveta Socijalno-ekonomskog saveta, navela da pozitivno mišljenje na nacrt zakona o radnim praksama nije dato zbog kratkih rokova, pa je odlučeno da se neka predložena rešenje izmene. Prema njenim rečima cilj donošenja ovog zakona jeste da mladima pomogne da kroz radnu praksu steknu prva radna iskustva, čime bi povećali svoje šanse za zaposlenje.