SNS U NEDELJU OBELEŽAVA 10 GODINA POSTOJANJA

Srpska napredna stranka (SNS) obeležiće deset godina od osnivanja u nedelju, 21. oktobra, u Kraljevu. Obeležavanje godišnjice biće održano u novoj sportskoj hali u Kraljevu u 18 časova, saopštila je SNS.

 

SNS je osnovana 2008. godine kada se iz Srpske radikalne stranke izdvojila frakcija okupljena oko Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.

 

Godine 2011. SNS je formirala koaliciju sa Novom Srbijom, Pokretom snaga Srbije i Pokretom socijalista i najavila je zajedničko pristupanje liste „Pokrenimo Srbiju — Tomislav Nikolić“ na parlamentarnim izborima 2012. Na Parlamentarnim izborima na Đurđevdan, 6. maja 2012. u Srbiji, koalicija Pokrenimo Srbiju, na čelu sa Srpskom naprednom strankom je osvojila najviše — 24,04% glasova ili 73 skupštinska mandata, dok je druga po redu bila Demokratska stranka sa 22,11% osvojenih glasova ili 67 mandata, a treća Socijalistička partija Srbije sa 14,53% osvojenih glasova ili 44 mandata. U drugom krugu predsedničkih izbora, Tomislav Nikolić pobedio je kandidata Demokratske stranke i doskorašnjeg predsednika Borisa Tadića, osvojivši 49% glasova od ukupnog broja izašlih birača. Nikolić je 24. maja 2012. podneo ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke i iščlanio se iz nje.

 

Novo rukovodstvo

 

 

Posle ostavke Tomislava Nikolića na mesto predsednika Srpske napredne stranke v.d. predsednika postao je Aleksandar Vučić. Vanredna izborna skupština je održana 29. septembra 2012. godine, a za predsednika stranke je izabran Aleksandar Vučić, kao jedini kandidat za tu funkciju, dok je za zamenika predsednika izabrana Jorgovanka Tabaković.