FESTIVAL “SNAŽNI DUHOM” JEDINSTVEN U SRBIJI /video

U sredu 25. septembra počinje peti jubilarni Međunarodni festival pravoslavnog filma u Kruševcu. Festival “Snažni duhom” trajaće do subote 28. septembra. U naredna četiri dana, sada već po tradiciji, Kruševljani i gosti Kruševca biće u prilici da uživaju u filmskim ostvarenjima specijalno pripremljenim I prilagođenim tematici festivala pravoslavnog filma.

 

Festival će praktično početi osvećenjem nagrada festivala u crkvi Lazarici u sredu, 25.septembra od 10.00 sati. Zvanično otvaranje festivala biće organizovano u velikoj Sali Kruševačkog pozorišta od 19.00 sati. Prve večeri Petog Međunarodnog festival pravoslavnog filma “Snažni duhom” biće prikazana dva filma – “Stari ratnik” i “Srednjovekovni manastiri u Srbiji”. Od četvrtka 26. septembra festival “Snažni duhom” se seli u Belu salu Kulturnog centra gde će proekcije biti organizovane pre podne za učenike kruševačkih škola.

 

U petak 27. Septembra će u Beloj Sali Kulturnog centra od 11.00 sati biti prikazan igrani film namenjen učenicima starijih razreda osnovnih škola. Od 17.00 sati biće prikazan gruzijski film “Čekam Vas u Samtavru”; od 18.20 dokumentarni film iz Republike Srpske “In manus tuas – U tvojim rukama”; od 18.50 ukrajinski dokumentarni film “Kijevsko-pečarska lavra – fotografija hiljadugodišnjice” i od 20.00 sati ruski film “72 sata”. Proekcijama filmova prisustvovaće gosti iz zemalja porekla filmova.

 

Festival pravoslavnog filma koji se već pet godina organizuje u Kruševcu, jedinstvena je manifestacija ovog tipa u Srbiji.