SMANJUJU SE REZERVE KRVI, SITUACIJA ISTA SVAKOG LETA

U Institutu za transfuziju krvi Srbije smanjuju se rezerve krvi i ukoliko se narednih dana ne poveća broj dobrovoljnih davalaca, postoji opasnost da će morati da se menjaju operativni programi i odlažu operacije. Za ovo doba godine, zbog godišnjih odmora, uobičajeno se prikuplja manje krvi, a potrebe bolnica su gotovo iste kao i van sezone godišnjih odmora.

Institut za transfuziju sada dnevno prikupi 250, a zdravstvenim ustanovama izda 350 jedinica. Zbog te razlike smanjuju se obavezne rezerve krvi.

 

„Kad ta razlika postane velika i kad počinje, kao sad, da utiče na rezervu pozivamo građane da u što većem broju dobrovoljno daju krv“, kaže Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju. „Zasad zbog toga nema odlaganja operacija, nadamo se da ga neće ni biti, ali moguće je da ćemo, ako ne bude odjeka na naš poziv davaocima, doći u situaciju da se odlažu hirurške intervencije.“

 

Rezerve krvi su trenutno dovoljne za dvodnevne potrebe. Smanjene su rezerve svih krvnih grupa, a naročito rh negativne krvi.