SMANJENE REZERVE KRVI, NEDOSTAJU SVE KRVNE GRUPE

U ovo doba godine, rezerve krvi su smanjene, zbog godišnjih odmora, ali i visokih temperatura. Zato i danas apelujemo na zdrave osobe, od 18 do 65 godina, da izdvoje malo vremena, daju krv i tako doprinesu prikupljanju dovoljnih količina za lečenje bolesnih i povređenih, svih onih kojima je to jedini lek.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju rekla je da smo sada u trenutku da je najniži nivo rezerve krvi, i da se raspolaže jednodnevnim rezervama. „Možemo slobodno reći da nedostaju sve krvne grupe, malo bolja situacija je sa B pozitivnom i AB pozitivnom krvnom grupom, koje su malo ređe u našoj populaciji. Iako se i narednih dana i sledeće nedelje nastavi ovaj trend, doći ćemo u situaciju da nećemo moći da zadovoljimo potrebe bolnica“, navela je Rodićeva.

Rezerve krvi na nedeljnom nivou iznose 2.000 jedinica, ono što je zadovoljavajuće za rad je 1.500, međutim poslednje tri nedelje broj prikupljenih jedinica se kreće između 1.000 i 1.200 i to je dovelo do smanjenja rezervi.

Muškarci mogu dati krv svakih 12 nedelja, žene mogu dati svakih 16 nedelja. Bilo bi lepo kada bi svi zdravi građani od 18 do 65 godina dva puta godišnje dali krv.