SLAVIMO BADNJE VEČE, UVOD U NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Vernici danas proslavljaju Badnji dan, praznik uoči Božića, rođenja Gospoda Isusa Hrista. To je pre svega praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva. Božić se praznuje tri dana, dok proslava počinje pre svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima. Svi obicaji i obredi vezani za proslavljanje Božića imaju jedan osnovni smisao, a to je zamoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, što je izraženo i u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi za Božić: “Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!”. Božiću prethodi šestonedeljni post, kao i praznici Tucindan koji se proslavlja dva dana pred Božić i Badnji dan uoči samog Božica. Badnjim danom počinje Božićno slavlje. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče Badnjak i unosi u kuću.

Uz česnicu, badnjak predstavlja jedan od neizostavnih simbola proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Unošenje badnjaka u kuću ima višeznačnu simboliku u našem narodu, a okupljanje porodice za Badnji dan i Badnje veče uvod je u Božić koji treba da nas podseti na praštanje i pomirenje među ljudima. Badnji dan je pun živopisnih radnji, običaja i duboke simbolike, a najvažniji je sam badnjak. Pored sečenja i paljenja badnjaka, danas je i poslednji dan četrdesetodnevnog božićnog posta, kada se porodica okuplja za posnom trpezom.

Kad se članovi porodice okupe oko božićne trpeze koja bi trebalo da bude na podu prekrivenim slamom, deca nastavljaju da pijuču, što simbolizuje traženje darova. Tad im roditelji poklanjaju pripremljene darove, pokazujući da će brinuti o njima kao što kvočka brine o svojim pilićima, srećna što ih ima. Ovaj običaj u našem narodu sluti na sreću i blagostanje.

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koji je Josif, Isusov zemaljski otac, založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj.

Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u Hrista. Ponegde se veruje i da je naložen badnjak simbol krsta na kome je Isus razapet, a toplina vatre simbolizuje spasenje ljudskog roda do kog će doći zahvaljujući Hristovoj žrtvi.

Sutra se proslavlja rođenje Isusa Hrista tradicionalnim pozdravom među pravoslavnim hrišćanima – “Mir Božji!”