SEKSUALNO OBRAZOVANJE U SRPSKIM ŠKOLAMA??

Srbija je pri vrhu evropske liste zemalja po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Svaka treća devojka u zemlji prvi seksualni odnos imala je u 16. godini, a gotovo polovina devojaka stupa u odnos u vezi koja je trajala manje od nedelju dana, kontracepciju ne koristi trećina. Iako se mladi o tim temama edukuju uglavnom preko interneta, stručnjaci smatraju da to nije dovoljno. Savetuje se uvođenje seksualnog obrazovanja u škole.

 

Iako je sve više golotinje kojoj se sve manje čudimo, neobično je da su u školi, još manje kod kuće, seksualni odnosi tema koja se pred decom preskače. Lekcija iz seksualnog obrazovanja i pouke iz kuće, srednjoškolcima zamenjuje internet.

 

Mnogi smatraju da to nije dovoljno, pa se postavlja pitanje da li je seksualnom obrazovanju ipak mesto u školi? Mišljenje je podeljeno. Jedni navode da bi trebalo da se uvede kao obavezna nastava, dok drugi smatraju da o tome treba da se razgovara u okviru porodice. Inicijativa za uvođenje seksualnog obrazovanja postoji već deceniju. Za mnoge je to i više nego poželjno.

 

Iz resornog ministarstva poručuju da se o reproduktivnom zdravlju uči iz različitih predmeta – priroda i društvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, biologija, građansko vaspitanje, zdravlje i sport (izborni program u gimnaziji), ali i kroz druge aktivnosti kao što su časovi odeljenskog starešine, predavanja i radionice koje drže zdravstveni radnici, kao stručnjaci za ovu oblast.

 

U evropskim zemljama obavezna edukacija u školama smanjila je broj abortusa. U mnogim Evropskim zemljama seksulna edukacija realizuje se na različite načine i u različitom uzrastu, pa u Velikoj Britaniji i Portugaliji deca o tome počinju da uče u četvrtoj, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14. godini. Dobar primer je i Finska, koja je za dve godine od kada je uvela seksualno obrazovanje kao obavezan predmet, stopu abortusa smanjila za četvrtinu.

 

Izvor: rts.rs