SEDAM IZBEGLIČKIH PORODICA DOBILO SVOJ KROV NAD GLAVOM

U Varvarinu su uručeni ključevi 7 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Opštine Varvarin. Sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su iz Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila Opština Varvarin. Ukupna vrednost radova je oko 160.000 evra. Savo Jović, koji je pre 27 godina iz Hrvatske izbegao sa roditeljima i svoj novi dom pronašao u Varvarinu, obratio se u ime porodica koje su dobile ključeve svojih stanova.

Predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica i Ministar spoljnih poslova u tehničkoj Vladi Nikola Selaković i zamenik predsednika opštine Varvarin Dejan Milanović uručili su ključeve od 7 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Opštine Varvarin. Selaković je izbegličkim porodicama poželeo da u stanovima koje su dobili dožive samo lepe trenutke i da predstojeći najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslave u zdravlju i veselju u novoj kući. Zamenik predsednika opštine Varvarin Dejan Milanović je rekao da je lokalna samouprava obezbedila zemljište i svu neophodnu infrastrukturu. Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio se svim učesnicima Regionalnog stambenog programa što istrajno rade na tome da se ovaj program dovede do kraja i da najveći broj najugroženijih izbegličkih porodica dođe do svog krova nad glavom. Prisutnima se obratio i Šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.