SASTANAK SA MEŠTANIMA SRNJA O INFRASTRUKTURNIM RADOVIMA

U naseljenom mestu Srnje je organizovan sastanak gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, sa saradnicima i bivšim gradonačelnikom Bratislavom Gašićem, direktorke JKP „Kruševac“ Snežane Radojković, državnog sekretara u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Bobana Kostića i drugih predstavnika nadležnih gradskih institucija sa meštanima ovog sela, kako bi se žitelji Srnja bliže upoznali sa investicijama planiranim za ovu godinu, pre svega sa izgradnjom Regionalne deponije, ali i drugim infrastrukturnim radovima.

„Bilo je neophodno da se danas vidimo sa meštanima Srnja i okolnih sela iz razloga što je planirano da se u ovoj godini dosta toga uradi u ovom delu teritorije grada Kruševca. Ljudi su imali dosta pitanja vezana za izgradnju Regionalne deponije na koja smo odgovarali. Ono što je okupljene građane najviše interesovalo tiče se asfaltiranja puteva. Okupili smo se u Malinićkom sokaku, gde su u toku radovi na sanaciji i sređivanju kanaleta i voda koje se slivaju sokakom. U planu je asfaltiranje još tri ulice u Srnju. Što se Regionalne deponije tiče, u planu je i sređivanje puta do deponije, ali i sređivanje druge infrastrukture vezane za ovu lokaciju – voda, struja.. Radićemo i na saniranju prostora deponije koji je neophodno srediti da bismo mogli da uđemo u prvu fazu Regionalne deponije, izgradnju kaseta i obezbeđivanje potrebne infrastrukture za buduću Regionalnu deponiju. Sva neophodna dokumetacije je pripremljena, Ministarstvo za zaštitu životne sredine će odabrati izvođača radova u narednih mesec, mesec ipo dana“, rekla je danas u Srnju gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Sadašnja lokacija deponije u Srnju počela je da se koristi 1984. godine.

„Posle skoro 40 godina, država, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture i grad Kruševac izdvajaju sredstva za izgradnju nove Regionalne deponije. Nova Regionalna deponija podrazumeva da će svi sanitarni uslovi za zgradnju hedne takve deponije biti ispunjeni, a ima nemerljiv značaj za meštane svih okolnih sela, ali i samog grada Kruševca i celog Rasinskog okruga. Deponija će sadržati postrojenje za eksploataciju zemnog gasa, pošto su se u prethodnim godina u podzemnim slojevima zemlje nakupile velike količine metana. Sadržaće i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, te će na taj način sva voda koja se bude slivala sa deponije izlaziti tehnički čista. Nove kasete koje će biti građenje, biće urađene po najmodernijim standardima. Ovo će biti jedina sanitarna deponija na Balkanu koja će imati postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada, tako da će Kruševac i Rasinski okrug biti prvi koji će moći i na ovaj način da odlažu smeće“, rekla je direktorka JKP „Kruševac“ Snežana Radojković.

U izgradnju nove Regionalne deponije biće uloženo 25 miliona evra.