SAJAM U TIRANI ODLIČNA PRILIKA ZA JAČANJE POSLOVNIH VEZA

Na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“, ove godine od 1. do 4. decembra učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.

Firme iz Srbije imale su niz sastanaka sa velikim albanskim poslovnim sistemima kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, a u organizaciji Komorskog investicionog foruma, predstavnici malih i srednjih preduzeća, koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda imali su više desetina sastanaka sa trgovinskim lancima.

„Danas su mogućnosti za saradnju prezetnovale ESSI Group, Eco Market, Aroma Marketi, a sutra se predstavljaju DIS, Royal Food i Dauti Komerc, kaže Marko Mandić, rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u Privrednoj komori Srbije. To otvara vrata novim poslovnim aranžmanima, ali i intenzivnijoj saradnji u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ i jačanja ekonomija tri zemlje – Srbije, Albanije i Severne Makedonije, ocenio je Mandić. Podseća da prema evidenciji PKS, više od 1000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dveju privreda svedoči podatak da smo tokom 2020, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećali izvoz na albansko tržište.

Dejan Vukotić, direktor Agencije za osigaranje i finansiranje izvoza Srbije (AOFI) ističe da je sajam u Tirani u znaku regionalne inicijative Otvoreni Balkan koju su pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa ciljem povećanja razmene, jačanja BDP i generalno privrede tri zemlje. Broj kompanija iz Srbije na sajmu u Tirani pokazuje koliko je interesovanje firmi, a po rečima Vukotića, AOFI je na raspolaganju srpskim izvoznicima da povećaju razmenu sa parterima iz Otvorenog Balkana što će imati veliki uticaj na razvoj srpske privrede.

Ravek Mima, Asocijacija vinara Albanije poručuje da je važno da kompanije sarađuju. „Proizvođači vina iz Srbije i Albanije nemaju razloga da posmatraju jedni druge kao konkurente jer nas zajedno gledano ima malo, i kada se svi okupimo na jedno mesto na sajmu, zapravo nas ima koliko samo jedno selo proizvođača u Italiji“, rekao je Mima.

Foto: Nada Mitrović

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.