RHMZ: NAREDNIH DANA VETROVITO SA ČESTIM PADAVINAMA

Republički hidrometeorološki zavod izdao je rano jutros upozorenjenje za područje Srbije na olujni i orkanski jugoistočni vetar za današnji dan.

„Danas u košavskom području vetrovito. Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlјu sa udarima olujne jačine, dok se na jugu Banata povremeno očekuju i orkanski udari košave (>24 m/s).“

Skoro cela Srbija je u žutom meteoalarmu, dok je za područje Banata upaljen narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Osim toga, RHMZ je najavio i da će danas tokom pre podneva u severozapadnoj, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i u Šumadiji biti oblačno mestimično sa kišom slabog i umerenog intenziteta.

U danima pred nama biće umereno do potpuno oblačno sa čestom kišom, ponegde i plјuskovima sa grmlјavinom, a lokalno i sa uslovima za obilnije padavine.

„U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno sa udarima olujne jačine, naročito na jugu Banata i u donjem Podunavlјu, dok se danas na jugu Banata povremeno očekuju i orkanski udari košave (≥24 m/s). U ponedelјak 15. maja doći će do kratkotrajnog slablјenja, a od utorka 16. maja do ponovnog pojačanja jugoistočnog vetra.“