REZERVE KRVI NA MINIMUMU, APEL DAVAOCIMA DA SE ODAZOVU

Institut za transfuziju krvi Srbije ima rezerve za svega jedan dan, a nNedostaju sve krve grupe. Svakoga dana bilo bi dobro da se prikupi između 300 i 350 jedinica krvi, a 400 bi bilo zaista idealno.

U celoj zemlji juče je prikupljeno oko 280 jedinica krvi, prethodnih dana takođe ispod 300 jedinica krvi, što je dobro u smislu da se ljudi odazivaju, ali ne i dovoljno. Potrošnja krvi u poslednje vreme velika, dosta operacija se realizuje i dosta pacijenata prima krv kao lek, odnosno kao transfuziju krvi, najviše je onih koji boluju od malignih oboljenja. Na prvom mestu smo po kardiovaskularnim oboljenjima, po malignim oboljenjima, a svima njima je potrebna krv da bi mogli da nastave da život.

U ovom momentu nedostaju skoro sve krvne grupe, najviše nulta pozitivna i negativna, A pozitivna i negativna i B negativna. Dovoljno ima jedinica AB krvne grupe i B pozitivne, koja je trenutno stabilnija.

Da bismo dali krv, moramo biti zdravi, starosti od 18 do 65 godina, da nismo na nekoj terapiji, da se dobro osećamo i imamo dobru volju, kao i da u proteklih šest meseci nije bilo neke hirurške intervencije ili ušivanja kože.