REKONSTRUKCIJA I OBNOVA LAZAREVOG GRADA

Četiri decenije nakon poslednjeg istraživanja u drevnom kompleksu kruševačkog grada, ponovo su se okupili arheolozi i konzervatori restauratori sa željom da staroj srpskoj prestonici, čiju je izgradnju knez Lazar započeo 1374. godine, povrate sjaj dostojan njenog istorijskog značaja.

 

„U ovoj prvoj kampanji, koja je četvorogodišnja, upravo će se raditi rekonstrukcija, istraživanje na prostoru zapadnog bedema grada gde će se na visini od dva i po metra obnoviti zapadni bedem u dužini od 50 metara. Sve to pratimo arheološkim istraživanjima, tako da kada jednog dana sagledamo potpunu sliku, imaćemo šta da prikažemo na jedan novi, atraktivan način“, kaže Marin Bugar, arheolog Narodnog muzeja u Kruševcu. Prva saznanja o izgledu Lazarevog grada i životu iza njegovih zidina pružila su arheološka istraživanja sredinom šezdesetih i krajem sedamdesetih godina, kada je urađena i delimična obnova. „Ovi obrisi koji se danas vide, sem Donžon kule, nadograđeni su u tom nekom periodu tako da je to, možemo reći, prva jedna restauracija. Ovo ima nacionalni značaj, a u nekim širim okvirima kao turistička destinacija imaće značaj i mnogo šire“, kaže Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.

 

Dogodine će se raditi obnova severnih gradskih bedema, u trećoj fazi rekonstrukcija glavne Donžon kule, a u završnici uređenje Kneževe palate i pratećih objekata uz postavljanje dekorativne rasvete. Završetkom sve četiri faze obnove, srednjovekovni grad Kruševac bitno će izmeniti izgled koji sada ima, a želja je da u godinama koje dolaze, ukoliko se iznađu dovoljna sredstva, prestonica moravske Srbije kneza Lazara dobije lik kakav je imala pre 6,5 vekova, u vreme kada je sazidana.

 

Izvor: rts.rs