“RAZRAĐUJEMO DESETAK MODELA ZA NASTAVU”

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da se razrađuje desetak modela i podmodela za nastavu od septembra. Učenje na daljinu nije dovoljno, posebno za porvake, naglasio je Šarčević.

 

Studenti, đaci i profesori 2020. imali su specifično drugo polugodište, odnosno poslednji semestar i kraj školske godine, a mali i veliki maturanti polaganje mature, prijemni ispit i upis u srednje škole i na fakultete. “U toku leta razrađujemo nekolio modela, sve će zavisiti od snage pandemije. Učenje na daljinu nije dovoljno, posebno nije dobro za mlađe klince, naročito za porvake”, kaže Šarčević. Prema njegovim rečima, razrađuje se desetak modela i podmodela, a nijedna škola nema iste uslove, sve zavisi od prostora. “Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano”, istakao je ministar. Što se tiče srednjoškolaca i studenata, tu kako kaže, nema problema, jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide naizmenično, po ciklusima. Ukazuje da je kod osnovaca problem, jer ima i zakonski član koji kaže da ne mogu deca do 12. godine da ostanu sama kod kuće. Kaže da se nastavljaju pripreme za snimanje od kuće kod profesora, i da se septembar uveliko snima. “Posmatramo mnoge zemlje, sa Slovencima održavano bliske kontake, sa određenim nemačkim pokrajinama i usaglasili smo se da ovaj model koji mi radimo rade i oni”, rekao je Šarčević. “Postali smo evropske zvezde pa i nas pitaju, kombinacija modela poštujući pandemiju. Moramo da budemo obazrivi, svi ćemo biti na ispitu i roditelji i škola”, kaže ministar prosvete.

 

Govoreći o tome ko se najbolje snašao u onaljan nastavi, Šarčević kaže da su se svi nastavnici pokazali osim manjeg broja nastavnika.