„PRVA DIJABETOLOŠKA ORDINACIJA NA TOČKOVIMA“ U KRUŠEVCU

Povodom novembra, meseca borbe protiv dijabetesa, 22. i 23. novembra u Kraljevu i Kruševcu, od 9 do 16 časova, biće postavljenja „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“. Svi građani će u ordinaciji moći besplatno da izmere svoj nivo šećera u krvi i obave konsultacije sa zdravstvenim radnicima o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa. Osim toga, oni građani kojima se ustanovi visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa.

Ordinacija će u Kraljevu biti postavljena na Trg Srpskih Ratnika, dok će u Kruševcu biti na Trgu glumaca. Ovi gradovi su jedani od 15 gradova u Srbiji, u kojima se sprovodi ovaj projekat sa ciljem skretanje pažnje javnosti na važnost redovne kontrole nivoa glukoze u krvi kao najbolje prevencije u borbi protiv dijabetesa, jer se procenjuje da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste ove bolesti.

Projekat se realizuje uz podršku lokalne samouprave i Dijabetološkog saveza Srbije, a pokrenula ga je austrijska kompanija Med Trust koja je i obezbedila specijalizovano vozilo za pokretnu dijabetološku ordinaciju.

Nakon ova dva grada, pokretna ordinacija nastavlja svoj put i u druge gradove u Srbiji, evo spiska i ostalih gradova:

  1. novembra – Kraljevo – Trg Srpskih Ratnika
  2. novembra – Kruševac – Trg glumaca
  3. novembra – Vranje – Kralja Stefana Prvovenčanog (pešačka zona)
  4. novembra – Smederevo – Trg Republike
  5. novembra – Pančevo – Tržni centar Big
  6. novembra – Sombor – Kralja Petra Prvog
  7. novembra – Odžaci – Knez Mihaila /Bač – Maršala Tita
  8. novembra – Vrbas – Trg Nikole Pašića / Srbobran – Trg Slobode

Foto: Bojan Durutović