PROJEKAT “UPRAVLJANJE OTPADOM” NA PODRUČJU RASINE

 

 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ) potpisali su Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“.

Sporazum se fokusira na cirkularnu ekonomiju, recikliranje otpada na kome može dalje da se zaradi i usredsređen je na tri regije u Srbiji – Novi Sad i okolina, Lapovo i Rasina sa Kruševcom.

Ministar Trivan naveo je da su politički odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina „možda i najbolji u istoriji“, te da se to oslikava na saradnju u svim drugim oblastima.

„Pitanja uklanjanja otpada je važno, jer je otpad postao resurs. Mi ćemo u godinama koje slede bez sumnje očistiti Srbiju, a prioritet su otpad i otpadne vode“ rekao je Trivan novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je podvukao vezu između ekonomije i ekologije i naveo da će se prilikom rešavanja problema otpada voditi račcuna o socijalno ugroženim kategorijama koje se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina.

„Mislim da je Nemačka najbolji saradnik za ovaj problem, jer mi imamo znanje i kapacitet, ali nam nedostaje novac i praktična primena rešenja i u tome nam Nemačko iskustvo pomaže“, navodi Trivan.

Direktor GIZ Srbija Gerald Zipel rekao je da je važno koristiti mogućnosti koje otpad pruža i istakao da je cilj u okviru EU da se do 2030. godine 65 odsto otpada reciklira.

„Tome treba težiti, Srbija teži EU i zato u ovoj oblasti moraju biti velike investicije i mi želimo da pomognemo. Cilj nije stvaranje novih deponija, već da se otpad koristi kao resurs“, rekao je Zipel.

Dodaje, da je cilj da od otpada nakon obrade ostane samo dva odsto materija koje ne zagađuju životnu sredinu i mogu se skladištiti na deponiji.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je upravljanje otpadom doprinos ciljevima održivog razvoja i podvukao ulogu neformalnih skupljača sirovina.

On je naveo da je od 2000. godine u projekte razvojne saradnje uloženo 18 milijardi evra, dok je u „zeleni“ sektor do sada uložena milijarda evra.

Izvor: rts.rs