PROGNOZA RHMZ ZA DECEMBAR 2018. GODINE

U periodu od 03. do 11. decembra prognozira se toplije vreme za ovo doba godine sa češćom pojavom kiše, koja će krajem prve dekade decembra u toku noćnih i jutarnjih časova biti praćena susnežicom ili snegom, pri čemu je moguće i kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača. Srednja dnevna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka (od 4ºC do 9ºC). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 0ºC do 6ºC, a najviša dnevna od 7ºC do 12ºC, krajem prve dekade decembra oko 4ºC. U periodu od 04. do 09. decembra duvaće slab do umereni vetar.

 

Ima izgleda da će se do kraja decembra zadržavati prosečno hladno vreme sa češćom pojavom kiše, susnežice ili snega. Srednja dnevna temperatura vazduha biće u granicama višegodišnjeg proseka (od -1ºC do 5ºC). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -4ºC do 3ºC, a najviša dnevna uz povremena kolebanja, od 3ºC do 7ºC, sredinom treće dekade decembra i do 9ºC.

 

Prognozirana količina padavina u Srbiji biće u granicama višegodišnjeg proseka za posmatrani period sa vrednostima u intervalu od 35 mm na severu i severozapadu do 55 mm na jugozapadu Vojvodine, od 45 mm do 60 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 75 mm.

 

Stanje i orijentacioni hidrološki izgledi na rekama u Srbiji

 

Vodostaj Dunava je u stagnaciji i manjem porastu u domenu niskih i srednje niskih vrednosti za decembar. Vodostaj Dunava će biti uglavnom u stagnaciji, a porasti vodostaja očekuju se u drugoj polovini prve dekade decembra.

 

Vodostaj Tise je u stagnaciji u domenu srednje niskih vrednosti za decembar. Vodostaj Tise će tokom perioda uglavnom biti u stagnaciji i manjem kolebanju, a manji porast vodostaja očekuje se sredinom druge dekade decembra.

 

Vodostaj Save je u opadanju u domenu srednje niskih i srednjih vrednosti za decembar. Vodostaj Save biće uglavnom u manjem opadanju i stagnaciji, a porasti vodostaja očekuju se početkom druge, kao i tokom treće dekade decembra.

 

Vodostaj Drine sa pritokama je u opadanju u domenu niskih vrednosti za decembar. Vodostaj Drine biće u stagnaciji i manjem kolebanju, a porasti vodostaja očekuju se početkom druge, kao i tokom treće dekade decembra.

 

Vodostaj na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama je u stagnaciji u domenu niskih vrednosti za decembar. Vodostaji će uglavnom biti u stagnaciji i manjem kolebanju, a manji porasti vodostaja očekuju se se u drugoj polovini druge dekade decembra, kao i krajem perioda.

 

Manji vodotoci:

 

Na Kolubari, Jasenici, Kubršnici, Mlavi, Peku, Timoku i na banatskim vodotocima, kao i na vodotocima bujičnog karaktera u zapadnoj, južnoj, istočnoj, jugoistočnoj i centralnoj Srbiji vodostaji su u stagnaciji i manjem kolebanju. Vodostaji će uglavnom biti u stagnaciji i manjem kolebanju, a manji porasti vodostaja očekuju se se u drugoj polovini druge dekade decembra, kao i krajem perioda.