PRIPADNICI MUP-a SPROVELI KONTROLU 70 VOZOVA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sproveli su jednodnevnu međunarodnu akciju u okviru organizacije „RAILPOL“ u kojoj su na železničkim stanicama kontrolisali 70 vozova, od čega su četiri međunarodna, 35 brzih i 31 putnički voz.

Tokom akcije kontrole domaćih i međunarodnih vozova, srpska policija je proverila identitete za 85 lica i izvršila kontrolu 55 putničkih prtlјaga, a prilikom postupanja nije bilo dovedenih lica u službene prostorije policije, ali su protiv dve osobe podnete prekršajne prijave iz Zakona o ličnoj karti. Na auto vozu koji je sastavni deo međunarodnog voza Beograd-Bar pregledano je i provereno 29 putničkih vozila u cilјu provere ispravnosti vozila i izvršena je provera 30 putnika.

Od početka 2022. godine, održane su još dve ovakve akcije – 19. januara, kada su kontrolisana ukupno 24 voza, i  druga 16. marta, kad su kontrolisana 22 voza. Policijska ispostava za bezbednost na železnici u prethodnih šest meseci ostvarila je značajne rezultate, kada su policijski službenici kontrolisali i pregledali čak 625 teretnih vozova jedne kompanije koja je kroz Srbiju prevozila robu do zemalјa zapadne Evrope. Takođe, od 20. marta ove godine policijski službenici Policijske ispostave za bezbednost na železnici izvršili su pratnju oko 1.300 brzih vozova „SOKO“ na relaciji Beograd-Novi Sad. Policijski službenici Policijske ispostave za bezbednost na železnici od početka godine zaplenili su u 80 navrata različite vrste narkotika kod putnika i zatekli dvojicu izvršilaca džepnih krađa u vozu. Takođe, efikasnim radom identifikovali su troje maloletnika koji su na jednom stajalištu kamenjem oštetili karoseriju voza „Soko“. Izuzetno je važno da železnica bude sigurna i bezbedna, da naši vozovi budu bezbedni i da naši putnici budu bezbedni i sigurni. MUP će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu železničkog saobraćaja.

„RAILPOL“ je međunarodna organizacija zadužena za obavlјanje policijskih poslova na železnici sa cilјem unapređenja i intenziviranja saradnje železničkih policija Evrope radi prevencije i suzbijanja prekograničnog kriminala.