PREDSEDNIKU OPŠTINE VRNJAČKA BANJA URUČENA NAGRADA „MOST ROMA FRIENDLY MAYOR“

Četvrti put zaredom dodeljene su nagrade „Most Roma Friendly Mayor“ na Zapadnom Balkanu I u Turskoj. Za Srbiju, ovo priznanje dodeljeno predsedniku opštine Vrnjačka Banja, Bobanu Đuroviću.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji organizovanoj u Briselu, Đurović je istakao da da navedenu nagradu ne posmatra kao priznanje ne posmatra samo kao lično priznanje, već kao priznanje celoj vrnjačkoj zajednici.

„Biti proglašen za „predsednika opštine, prijatelja Roma“ za Srbiju značajno je priznanje. Kroz rad i posvećenost, nastojali smo da stvorimo inkluzivno okruženje u opštini Vrnjačka Banja, gde se svaki pojedinac oseća dobrodošlo i poštovano. Naša opština nije samo prijateljska prema Romima, već aktivno radi na stvaranju uslova za njihovu integraciju, obrazovanje, zapošljavanje i dostojanstven život“, istakao je Đurović. On je naglasio i da je ponosan što je Vrnjačka Banja uspela da stvori okruženje u kom se svaki Rom može osećati kao njen ravnopravan član i zahvalio svim mojim saradnicima I građanima opštine Vrnjačka Banja na podršci u kreiranju zajednice koju karakteriše velika solidarnosti i razumevanje.

Nagrada je ustanovljena sa ciljem da se oda priznanje onim lokalnim vlastima koje veruju u svoje građane i tretiraju ih ravnopravno. Pobednici su izabrani putem konkursa koji je bio otvoren za opštine, a takmičenje je istovremeno sprovedeno na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Za svaku zemlju proglašen je po jedan pobednik. Nagrađeni gradonačelnici I predsednici opština iz Srbije, Republike Severne Makedonije, Albanije, Bosne I Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Turske na posebnoj manifestaciji u okviru Nedelje Roma, koja je organizovana u Briselu, imali su mogućnost da se sastanu sa Generalnim direktoratom za susedstvo i pregovore o proširenju DG NEAR. Organizatori su civilno društvo, Ekonomski i socijalni komitet EU, Komitet regiona EU i Evropski parlament.

Na ceremoniji dodele predstavljeni su pozitivni primeri inkluzije Roma i istaknuta potreba osnaživanja, mobilizacije i ravnopravnog dijaloga između lokalnih vlasti I romskih zajednica, te da se opštine i romska zajednica mogu udružiti i uključiti u dijalog na ravnopravnom nivou.

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja, poslednjih godina, uz podršku EU, države i partnera realizovano je više projekata koji su dodatno unapredili položaj Roma i doprineli njihovom ekonomskom osnaživanju i inkluziji. Organizovane su obuke, stručne prakse koje su omogućile lakši dolazak do zaposlenja. Adaptirana je prostorija u OŠ „Branko Radičević“ za dnevni boravak romske dece i druženje sa decom iz većinskih i manjinskih zajednica. Obezbeđeni su leđni trimeri za ekonomsko osnaživanje predstavnika romske zajednice u cilju sanacije i prevencije posledica od COVID-19 na romsku populaciju koja je najviše osetila negativne efekte pandemije. Doniran je i građevinskog materijala romskim porodicama. U saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge („UNOPS“) realizovan je i projekat „Pristojan život – doprinos socijalnoj inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz unapređenje stanovanja i mere socijalne integracije u opštini Vrnjačka Banja. Opština Vrnjačka Banja dobitnik je i nagrade u kategoriji Ravnopravnost I anti-diskriminacija na osnovu Programa podrške razvoju i funkcioniranju sistema lokalne samouprave za primer dobre prakse pod nazivom „Unapređenje i sprovođenje lokalnih mera podrške osetljivim društvenim grupama i osobama romske populacije“.

Na kraju konferencije, istaknut je značaj nastavka akcija za unapređenje položaja Roma I zajednički poziv na stvaranje društva u kome su različitosti bogatstvo, a ne prepreka. Ova aktivnost se sprovodi u okviru projekta „Snaga Romkinja za promene na Zapadnom Balkanu I Turskoj“, a finansira je Evropska unija.