JOŠ JEDNO PRODUŽENJE ROKA ZA VEČITE STUDENTE

Stari studenti dobiće najverovatnije novi rok da diplomiraju i to dodatne dve godine! Skupštinski odbor za obrazovanje podržao je u četvrtak njihov zahtev i uputio Ministarstvu prosvete svoj stav. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za list „Novosti“ da se neće protiviti Odboru i da će podržati njihov predlog.

 

Da bi oko 4.000 akademaca dobilo još jednu šansu da položi zaostale ispite i stekne fakultetsku diplomu, potrebno je da Ministarstvo prosvete pokrene inicijativu o izmeni Zakona o visokom obrazovanju.

 

Prema rečima poslanika Ljubiše Stojmirovića, koji je predsedavao sednicom Odbora u četvrtak, čim dobiju zvaničan predlog za izmenu zakona, ovo skupštinsko telo će ga podržati i proslediti poslanicima na izjašnjavanje. “Verujem da će predlog dobiti podršku većine poslanika” kaže Stojmirović na „Novosti“. “Nismo ograničavali dužinu perioda na koji treba da im bude produžen rok za diplomiranje, ali očekujemo da to ne bude manje od dve godine. Raspletom situacije zadovoljni su i u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS), koji su pokrenuli inicijativu da se njihovim starijim kolegama produži važenje indeksa. “Nadam se da će naš predlog podržati poslanici i da će akademci kojima je istekao rok dobiti novu šansu za završetak studija” kaže Milan Savić, predsednik SKONUS-a. “Mnogi su usporili studiranje iz opravdanih razloga, zbog teške ekonomske situacije ili zasnivanja porodice. Naravno, ima i onih koji nemaju valjana opravdanja, ali ipak mislim da zbog njih ne treba da uskratimo šanse kolegama koji zaista zaslužuju još jednu šansu. Rok je više puta produžavan i nadamo se da je ovo poslednji put da za tim postoji potreba.” I većina članova skupštinskog odbora slaže se da „večitim studentima“ treba dati još jednu šansu.

 

Produženje roka odnosiće se na akademce koji studiraju po starim programima, ali i „bolonjce“ koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje ili deset godina za petogodišnje studije. Način na koji će im biti omogućeno polaganje, organizovaće sami fakulteti.