POKUŠAJ TROVANJA PASA NA BAGDALI U KRUŠEVCU

Juče je jedan naš sugrađanin, šetajući psa na Bagdali, naišao je na hranu za pse u granulama, posutu belim prahom. Darko je pozvao nadležne koji su utvrdili je da se radi o pokušaju trovanja pasa.

Prema članu 269 Krivičnog zakonika Srbije, trovanje životinja je krivično delo za koje su predviđene i zatvorska i novčana kazna. Ekipe Javno-komunalnog preduzeća “Kruševac” i patrole Komunalne milicije su pojačale kontrolu svih zelenih površina. Direktorka Javno-komunalnog preduzeća “Kruševac”, Snežana Radojković je apelovala da se ovakve stvari ne čini, jer je potencijalna opasnost i po zdravlje ljudi, a pre svega dece. Radi se o krivičnom delu, naglasio je načelnik kruševačke komunalne milicije Dejan Ušljebrka. Park Bagdala nije jedina lokacija gde je primećena zatrovana pseća hrana. Iz Komunalne milicije upozoravaju građane da ovako sumnjivu pseću hranu ne uklanjaju sami, već da se pozove patrola Komunalne milicije ili Javno-komunalnog preduzeća “Kruševac”.

Bez obzira na pojačane zakonske kazne i česte apele aktivista za prava i zaštitu životinja, bacanje otrova u gradskim i prigradskim sredinama je i dalje veoma prisutno. Često je najbolja preventiva ne šetati pse bez povodca i držati ih pod kontrolom, a ako se ipak pojave simptomi trovanja, neophodno je odmah se javiti veterinaru.