POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJNE POLICIJE

Do 16. decembra pojačana je kontrola saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ova akcija počinje danas u svih 29 država članica organizacije TISPOL-a (Mreža saobraćajnih policija Evrope), uz podsećanje da svaka kontrola vozača podrazumeva i obavezno alkotestiranje.

 

Vožnja pod uticajem alkohola ne samo da negativno utiče na funkcije neophodne za bezbednu vožnju, u prvom redu na čulo vida i brzinu reakcije, već i na pogrešno rasuđivanje, koje često vodi ka činjenju drugih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine ili nekorišćenje sigurnosnih pojaseva. Pošto zimi brzo pada mrak, pijani vozači najčešće ne vide pešake, pa je ovih dana bilo dosta udesa u kojima su stradali pešaci.

 

Tokom sprovođenja akcije kontrole vožnje pod dejstvom alkohola u istom periodu lane, 1.923 vozača isključena su iz saobraćaja, dok su 404 zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama zbog upravljanja vozilom u stanju teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti.

 

Samo u jednom gradu u Srbiji od 8 ujutru do 13 sati pronađeno je više od 20 vozača koji su vozili i pili.

 

Izvor: rts.rs