OD 09. DECEMBRA U SRBIJI NOVI RED VOŽNJE

Novi red vožnje na srpskim prugama danas je stupio na snagu i važiće do 14. decembra naredne godine, saopštila je „Infrastruktura Železnice Srbije“. Železnički saobraćaj iz Kruševca takođe će se odvijati po izmenjenom redu vožnje.

 

U putničkom železničkom saobraćaju od 9. decembra svakodnevno će na srpskim prugama saobraćati ukupno 400 vozova, od čega 24 međunarodna i pogranična, 239 daljinskih i lokalnih u unutrašnjem saobraćaju, 134 BG Voza i tri agencijska.

 

Što se polazaka iz Kruševca tiče, prvi jutarnji voz na relaciji Kraljevo – Jagodina, iz Kruševca polazi u 07.08, veza iz Stalaća za Niš je u 08.00, a za Beograd u 07.55. Voz za Stalać iz Kruševca polazi i u 12.40 a popodnevni polazak za Jagodinu je u 17.10. Voz na liniji za Kraljevo, iz Kruševca polazi u 10.15, 14.35 i 20.20.

 

Povećanju brzina na srpskim prugama doprinos će dati i nastavak realizacije projekta rekonstrukcije regionalnih pruga u Srbiji. Infrastruktura železnice Srbije“ u proteklih godinu dana pet putnih prelaza osigurala je najsavremenijom automatskom opremom, po prvi put počelo je opremanje putnih prelaza reflektorskim osvetljenjem, video nadzorom i vibro trakama, a veći broj putnih prelaza građevinski je uređen. U narednoj godini, zahvaljujući sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, 25 putnih prelaza biće opremljeno video nadzorom i reflektorskim osvetljenjem.

 

Pored toga, sredstvima Svetske banke od 13 miliona dolara, savremenim osiguranjem biće opremljeno 60 putnih prelaza širom Srbije, a plan je da tenderske procedure za ovaj posao započnu već u martu naredne godine. U prethodnih godinu dana „Infrastruktura železnice Srbije“ otpočela i rekonstrukciju staničnih zgrada, u koje je tokom 2018. godine uložila 100 miliona dinara, a ova akcija ce biti nastavljena i u narednoj godini, navedeno je u saopštenju.