PARAĆINSKE SVETINJE: Crkva Svete Trojice, Paraćin

Nedaleko od centra, od spomenika oslobodiocima Paraćina (podignut 1922. poginulima 1918.godine), na desnoj obali reke Crnice, nalazi je crkva Svete Trojice. Hram je posvećen Svetom trojstvu: Bogu ocu, Bogu Sinu i Bogu Duhu Svetom, pravoslavni praznik, slava je i crkve i gradskog naselja Paraćina.

Crkva Svete Trojice građena je više godina, u drugoj polovini XIX veka, završena konačno na ulasku u XX vek. Kao i sve pravoslavne svetinje i crkva Svete Trojice u Paraćinu je tokom svih ratova na našim prostorima doživljavala oštećenja, da bi pre 36 godina (1985.) bili završeni i poslednji radovi na obnovi crkve.

Zidanje današnje crkve počelo je 1862. godine. Kada je zidanje bilo skoro završeno, 1864. godine, centralni toranj se srušio i od građevine je ostala samo ruševina. Ovo je gradnju zaustavilo na duži vremenski period, a nastavljena je tek 29 godina kasnije. Gradnju je prvo započeo italijanski preduzimač Pelarini. Da bi je 1897. nastavio inženjer Milosav Pavlović iz Požarevca. Crkva je konačno završena i osvećena na praznik Sv. Trojice, 6. juna 1899. godine, za vreme vlasti kralja Aleksandra Obrenovića. Crkvu je osvetio mitropolit beogradski gospodin Inokentije.

U porti crkve Svete Trojice smeštena je grobnica u kojoj počivaju graditelji i osnivači crkve.

Crkva je građena po projektu Jovana Ilkića, Zemunca, bečkog đaka, arhitekte koji je projektovao i zdanja Narodne skupštine Republike Srbije i hotela „Moskva“ u Beogradu. Rađena je u kombinaciji srpsko-vizantijskog stila, kula zvonara u stilu romantike, unutrašnjost crkve u baroknom stilu, a ikonostas, rađen u Beogradu je sa ikonama iz Rusije. Crkva je površine 640 kvm.

Starešina crkve Svete Trojice u Paraćinu je protojerej Bratislav Đorđević.

Pre par meseci u crkvi su počeli radovi na osllikavanju zidova, tkz. Freskopisi, rad ikonopisačke kuće Bilić iz Beograda. U planu je da se uradi soleja i svodovi crkve. Centralno mesto na soleji zauzima prikaz Vaskrsenja Hristovog, na istočnom delu je ikona Tajne večere, a u središnjem delu je Kosmička liturgija.