OTVOREN OBNOVLJENI ZAVIČAJNI MUZEJ ŽUPE

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je obnovljeni Zavičajni muzej Župe i novu stalnu postavku u njemu i poručila da je ovo od izuzetne važnosti za Aleksandrovac, kao i ovaj deo naše zemlje, ali i dobar primer kako jedna lokalna zajednica uspešno čuva i predstavlja ono što su joj preci ostavili u nasleđe.

„Muzej u kome se nalazimo ponovo otvara svoja vrata u potpuno rekonstruisanoj zgradi iz 19. veka, koja je pod zaštitom države, tačno 140 godina otkako je grad dobio svoje sadašnje ime kao spomenik kulture. Sve ovo daje povoda da se još jednom podsetimo uloge i značaja koju ova i slične muzejske ustanove imaju za očuvanje bogatog kulturnog nasleđa naše države i naroda“, istakla je ministarka.

“Obnovljeni zavičajni muzej Župe značajno će doprineti kulturnom i turističkom unapredjenju opštine Aleksandrovac i ovog dela Srbije”, smatra predsednik opstine Mirko Mihajlovic

O bogatstvu Zavičajnog muzeja Župe slikovito govori i više od 1.000 izloženih eksponata koji obuhvataju vremenski raspon od 7. veka pre nove ere do savremenog doba. Osim Vitkovačke figurine, predstavljene prošle godine, publika će moći da pogleda i predmete koji svedoče o raznovrsnom srednjevekovnom životu ovog kraja, prvenstveno grada Koznika i manastira Drenče, koji su među najprepoznatljivijim simbolima Župe.