OTVOREN JE FESTIVAL “SNAŽNI DUHOM” /video

U Kruševcu je sinoć svečano otvoren peti, jubilarni, Međunarodni festival pravoslavnog filma. Festival “Snažni duhom” trajaće do subote 28. septembra. Do subote, sada već po tradiciji, Kruševljani i gosti Kruševca biće u prilici da uživaju u filmskim ostvarenjima specijalno pripremljenim i prilagođenim tematici festivala pravoslavnog filma.

 

Festival je praktično počeo u sredu ujutru, osvećenjem nagrada festivala u crkvi Lazarici. Zvanično otvaranje festivala upriličeno je sinoć u velikoj sali Kruševačkog pozorišta. Prve večeri Petog Međunarodnog festival pravoslavnog filma “Snažni duhom” prikazana su dva filma – “Stari ratnik” i “Srednjovekovni manastiri u Srbiji”.

 

U četvrtak i petak 26. i 27. septembra festival “Snažni duhom” seli se u Belu salu Kulturnog centra Kruševac gde će biti organizovane su prepodnevne proekcije filmova za učenike kruševačkih škola.

 

U petak 27. septembra od 17.00 sati biće prikazan gruzijski film “Čekam Vas u Samtavru”; od 18.20 dokumentarni film iz Republike Srpske “In manus tuas – U tvojim rukama”; od 18.50 ukrajinski dokumentarni film “Kijevsko-pečarska lavra – fotografija hiljadugodišnjice” i od 20.00 sati ruski film “72 sata”. Proekcijama filmova prisustvovaće gosti iz zemalja porekla filmova.

 

Poslednjeg dana festival “Snažni duhom” u Beloj Sali KCK repertoar je sledeći: 14.30 dokumentarni grčki film “Kananga”; 15.50 srpski dokumentarni film “Svetlosti tiha”; 17.00 jermenski igrani film “Zemljotres” i od 19.00 sati svečano zatvaranje festivala.

 

 

Festival pravoslavnog filma koji se već pet godina organizuje u Kruševcu, jedinstvena je manifestacija ovog tipa u Srbiji.