OTKRIVEN 80-TI ORGAN U LJUDSKOM TELU?

Naučnici su identifikovali novi ljudski organ koji se “krio” svima ispred nosa, a ovo otkriće bi moglo pomoći u razumevanju širenja raka u telu. Slojevi za koje se dugo mislilo da su gusto, povezujuće tkivo, u stvari su serije odeljaka ispunjenih tečnošću koje su istraživači nazvali “interstitijum”.

Ti odeljci se nalaze ispod kože, oni oblažu stomak, pluća, krvne sudove i mišiće, a svi zajedno formiraju mrežu podržanu jakim, fleksibilnim proteinima.

Nova studija, objavljena u žurnalu “Naučni izveštaji” (Scientific Reports) prva je koja je identifikovala ove prostore kolektivno, kao novi organ, i pokušala da razume njegovu funkciju.

Začuđujuće je što je interstitijum do sada bio neprimećen, uprkos tome što je jedan od najvećih organa u ljudskom telu.

Tim koji je otkrio ovaj organ ukazuje da se odeljci mogu ponašati kao “apsorberi šoka”, koji štite tkivo od povrede.

Dr Dejvid Kar-Lok i dr Petros Benijas, iz Medicinskog centra Maunt Sinaj Bet Izrael, otkrili su interstitijum dok su ispitivali žučni kanal jednog pacijenta, tragajući za znakovima kancera.

Primetili su šupljine koje se nisu uklapale sa ljudskom anatomijom, pa su od patologa Univerziteta Njujork dr Nila Tiza zatražili stručnu pomoć.

Istraživači su shvatili da su tradicionalne metode ispitivanja ljudskog tkiva “promašile” interstitijum jer fiksni metod za prikupljaje medicinskih mikroskopskih slajdova uključujuje odvođenje tečnosti, a time i uništavanje strukture organa.

Umesto da se pravilno identifikuje da su šok apsorberi ispunjeni tečnošću širom tela, isceđene ćelije su previđene i smatralo se da su to slojevi vezivnog tkiva.

Naučnici su potom shvatili da se ova struktura ne nalazi samo u žučnom kanalu, već i da okružuje mnoge ključne unutrašnje organe. Zamrzavanjem uzorka tkiva iz žučnog kanala još 12 pacijenata, istraživački tim je uspeo da očuva anatomiju novootkrivene strukture, preneo je „Indipendent“.

Oni su shvatili da se sloj cedi u limfni sistem, koji je povezan sa reakcijom imuniteta. Uprkos njegovoj sposobnosti da štiti organe od povrede, istraživači su pronašli dokaz da ćelije tumora mogu putovati interstitijumom i ući u limfni sistem.

Obezbeđujući “autoput” za tečnost da se kreće po telu, međupovezane ćelije interstitijuma možda šire rak po telu.

Novo revolucionarno otkriće u ljudskoj anatomiji moglo bi omogućiti naučnicima da naprave nove testove na kancer.

-Ovo otkriće ima potencijal da dovede do dramatičnog napretka u medicini, uključujući mogućnost da direktno prikupljanje interstitijalne tečnosti postane moćan dijagnostički alat – izjavio je dr Tiz.

Izvor: Blic