OGROMNE GUŽVE, VIŠESATNA ČEKANJA

Danas i sutra očekuje se pojačani priliv putnika iz inostranstva što će dovesti do velikih gužvi na graničnim prelazima. Prošle subote zadržavanja na Batrovcima bila su neverovatnih sedam sati, a slična situacija se može očekivati i ovog vikenda.

 

Saobraćaj je pojačan na autoputevima E-70 i E-75, u pravcu ka Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji i Bugarskoj, ali i na putevima ka Crnogorskom primorju i turističkim mestima u našoj zemlji, saopšteno je iz Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Kolone vozila počele su da se stvaraju još u petak, a situacija će biti još gora danas i u nedelju zbog tradicionalne smene turista u avgustu. Naime, ovo je poslednja velika smena turista pa bi problem mogao da nastane na prelazima Batrovci i Horgoš, dok tako velikih zadržavanja na putu ka Grčkoj ne bi trebalo da bude.

 

Iz Uprave carina Srbije savetuju da se putnici prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima i po potrebi izaberu neki od manjih prelaza u blizini onih najfrekventnijih i najopterećenijih. Alternativni granični prelaz prema Mađarskoj su Horgoš 2, Kelebija, Bački Vinogradi i Đala. Alternativni granični prelazi sa Hrvatskom su Šid, Bačka Palanka i Sot, dok prema Makedoniji Peporučujemo Prohor Pčinjski.

 

Prema podacima Uprave granične policije od petka, na graničnom prelazu Batrovci zadržavanja putničkih vozila su oko sat i po, na izlazu iz Srbije. Isto toliko potrebno je da se uđe u Hrvatsku, što znači da su ukupna zadržavanja oko tri sata. U suprotnom smeru, odnosno, na ulaz u Srbiju čekalo se oko 45 minuta na hrvatskoj strani i isto toliko na našoj, znači sve ukupno oko sat i po vrememna. Na izlazu iz zemlje na graničnom prelazu Horgoš čekalo se oko tri sata, dok na ostalim prelazima nije bilo zadržavanja dužih od 30 minuta.