OGNJIŠTE – JASIKA

Jasika se nalazi severno od Kruševca, na levoj obali Zapadne Morave. Selo se nalazi na jednoj uzdignutoj zaravni pored same Morave, koja selo ne može da poplavi ali Morava ume da se izlije u polja. Kroz sredinu sela protiče Srnjanska Reka a donjim krajem sela protiče potok Pešinac. Ni reka ni potok se ne izlivaju, jer su im korita ukopana. Selo je na vrlo lepom položaju. Od njega je naročito lep pogled na Kruševac, od koga je selo udaljeno 4 kilometra.

Ime naselja Jasika nastalo je početkom 18. veka, jer je u ataru naselja bilo mnogo jasika, naročito u koritu Srnjanske reke, pa su prvi naseljenici dali ovo ime. Danas jasika u Jasici više nema..

Po drugoj, možda manje verovatnoj verziji, koju je zabeležio Stanoje Mijatović, ovo naselje u doba kosovske bitke nazvano je Jasika, jer je carica Milica jednog dana, posmatrajući sa kule iz Kruševca, jasno videla svog sina Stevana kada se iz Jasike vraćao s vojskom. Tako je naselje najpre dobilo ime Jasnika, a kasnije od toga postala Jasika.

 

 

27. jula 1872. Godine u selu Jasika, u prostoru tadašnje kasarne a današnje škole, rođen je poznati srpski kompozitor, dirigent i pedagog, smatra se za najvećeg predstavnika srpske klasične muzike Stanislav Binički. U njegovoj rodnoj Jasici kod Kruševca osnovna škola nosi njegovo ime.. svake godine se održava muzička manifestacija Dani Stanislava Biničkog, a i vojni orkestar vojske Srbije takođe nosi ime Biničkog i neretko je i gost Jasike na kulturnim manifestacijama.. Binički je svoje prve dečačke korake načinio baš u jasičkoj crkvi svetog Prokopija, a kao dokaz da je rođen baš tu postoji zapis u crkvenoj knjizi koja je igrom slučaja spašena od izazvanog požara u posleratnim napadima na verske objekte u Jugoslaviji 1940 i neke..

*******

Prilikom jedne posete Udruženja žena “Peščanik” iz Kruševca I nakon održane tribune o pravima žena ali i o ekonomskoj nezavisnosti žene i mogućnostima udruženog delovanja, žene Jasike dolaze na ideju da osnuju svoje udruženje.. Sredinom aprila 2018. žene Jasike ali i nekoliko okolnih mesta pa i samog Kruševca osnivaju Udruženje žena kome daju ime “Jasike”.

Udruženje žena „Jasike“ ima u planu da u svoj rad uključi I đake osnovne škole “Stanislav Binički”.

Udruženje žena “Jasike” okuplja žene različitih starosnih doba, devojke, majke, bake, domaćice, zaposlene žene, studentkinje…